Erişte yapmak hem zor hem kolay, geleneksel lezzetlerin tamamında öncelikle hammaddenin organik seçilmesi son derece önemlidir. Erişte yapımı oldukça zahmetli ve neredeyse bir günü alan bir süreçten geçer, makalede adım adım erişte yapımını öğrenerek, erişte yapımı püf noktalarının farkına varacaksınız. Ambalajlı erişteleri satın almaktansa, postmodern makarna olarak bilinen erişte yapmanın da keyfine varacaksınız. İşte erişte yapmak hakkında bilmeniz gerekenler;

Adım Adım Erişte Yapımı

1. Erişte hamurunun hazırlanması. Erişte hamuru için standart ölçü bir avuç una bir yumurta olacak şekilde bir araya getirilmelidir. Bir kesimlik/ekmeklik olarak da bilinen erişte hamurlarının ölçüsünü bir avuç una bir yumurta şeklinde tutarak çoğaltabilirsiniz. İhtiyacınız olan erişte miktarını 4 kişi için 12 pişirimlik erişte olarak düşünürseniz, 10 erişte hamuruna ihtiyacınız vardır. Yani 12 avuç una, 12 yumurta kırarak, 2 tatlı kaşığı tuz koyarak erişte hamurunu yoğurmaya başlayabilirsiniz.

2. Erişte hamurunun bölünmesi. Ana malzeme ile yoğurduğunuz erişte hamurunu, her biri eşit büyüklükte olacak şekilde mini toplara bölün. Burada erişte toplarının eşit olarak bölünmesi son derece önemlidir. İlerleyen işlemler süresince erişte hamurunun açılması esnasında aynı kalınlıklarda olması için en baştan önlem almalısınız. Erişte hamurunu eşit 12 parçaya ayırdıktan sonra yaklaşık 2 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız.

Erişte Hamuru Kıvamı / Erişte Hamurunun Dinlenmesi

Erişte hamuru ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Hamurun yoğurma esnasında çok un katarak hamurun sertleşmesinin önüne geçmelisiniz. Kullandığınız malzemelerin organiklik durumuna göre hamurun rengi hafif sarıya kaçan bir ton olacaktır. Beyaz un ve köy yumurta ile erişte hamuru yapılması tavsiye edilir. Erişte hamuru mümkün olduğunca eşit parçalara ayrıldıktan tepsiye tabanına yapışmaması için un serpilerek yerleştirilir.
Tepsiye dizilen hamur toplarının üzerine ıslak havlu bir bez koyulmalıdır. Havlu bezi soğuk su altında iyice ıslatıp sıkarak tepsinin üzerine serin.

Islak bezi, erişte hamurunun üzerine yanlardan hava almayacak şekilde yerleştirin. Hamurun üzerine değmesinde bir sakınca yoktur, bezi gergin tutturmaya gerek yoktur. Bu haliyle hava almayacak şekilde hamuru 2-2,5 saat süreyle serin bir yerde bekletin. Sıcak yerlerde hamur kendini salar, hamuru yapmak için serin bölgeleri tercih edin.

3. Erişte hamurunun açılması. Hamurlar dinlendikten ve açma aşamasına geldikten sonra düz ahşap ya da mika bir zemin üzerinde hamurlar açmaya başlanmalıdır. Hamurun hafif ıslak durumundan dolayı alttan ve üstten yapışmaması için hamurun altını ve üstünü unlayın açmaya hazır hale getirin.

Erişte açmak için oklava seçimleri de oldukça önemlidir. Klasik bilinen tombul oklava ile hamur küçükken açılmaya başlanmalıdır. Daha sonrasında 1-1,5 cm çapındaki ince uzun oklavalar le açılma işlemine devam etmeniz gerekir. Oklava ne kadar orta ince kalınlıkla ve uzun olursa, hamur açılırken o kadar rahat ve seri hareket edersiniz. Kalın oklava ile başlayıp, ince oklavaya geçerek hamuru da kurutmadan seri şekilde erişte hamurunun açma işlemini tamamlayıp diğer hamura geçmelisiniz.

Erişte hamuru ne kadar ince olmalıdır? Bu tamamen sizin keyfinize ve damak zevkinize bağlıdır. Makarnanızı diri ve taneli mi, küçük ve yoğun mu yemeği tercih ediyorsunuz? Evde kendi erişteni hazırlamanın en keyifli yanı herhangi bir sınırının bulunmamasıdır. Ne kadar çok açar ve hamur inceltilirse eo kadar keyifli bir görsel şölen olacaktır. Erişte hamurunun standart ölçüsü görmeye de alışık olduğumuz işaret parmağı uzunluğunda ve 5mmlik enlerde olanlardır. Erişte kesiminde detaylara yer verilecektir. Bu görüntüyü elde etmek için de 2mm yükseklikte katlar açmalısınız.