Kış aylarında en çok ustalık gerektiren konulardan birisi de araç kullanımıdır. Ne kadar tecrübeli olursanız olun püf noktaları bilmiyorsanız ve çok sık karlı havada sürüş yapmadıysanız kışın araç kullanımı işkenceye dönüşebilir. Siz de kış lastiği seçiminde bu püf noktaları merak ediyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyup hayata geçirin. Kış lastiği nasıl seçilir? En iyi kış lastiği hangisidir? sorularının cevapları bu yazımızda…

Kış lastiği nasıl seçilir? En iyi kış lastiği nasıl olmalıdır? Kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gerekenler.

Adım Adım Kış Lastiği Seçimi

1. Hangi sınıf araç kullanıyorsanız ona göre bir kış lastiği seçmeyi öğrenin. Ticari ya da özel kullanımlı araçlarınıza kış lastiği alırken araç üreticisinin önerdiği kış lastiği markası ve kış lastiği tipini almaya özen gösterin. Ölçü, yük sınıfı ve hız sınıfı hakkında hangi kış lastiklerinin önerildiğini öğrenin. Bunları kullanıcı el kitabında veya aracınızda bulunacaktır. Aracınızın yetkili servisinden de bunu öğrenebilirsiniz. Mutlaka aracınızın özelliklerine göre kış lastiğini tercih edin.

2. Eğer aracınız için bir kış lastiği hala seçemediyseniz ve bir öneri almadıysanız yaz lastiklerinizin özellikleriyle aynı olan kış lastiğini tercih edin. Yaz lastiğinizin aşağıdaki özelliklere uygun kış lastiğini tercih edin.

  • Ölçü: Genişlik (mm) / Profil (%) X Jant çapı ( inç)
  • Yük sınıfı
  • Hız sınıfı

3. Kış lastiğini alırken ve kullanırken detayları asla atlamayın. Kış lastiğinizin üzerinde mutlaka ‘ kış lastiği’ sembolünün olmasına dikkat edin. Üretim yıl ve ayını mutlaka kontrol edin. Yeni sezon kış lastiği olmasına dikkat edin. Garanti şartlarını öğrenin. Ve kullanırken kış lastiğinizi dört tekere de takmayı unutmayın.

4. En iyi Kış Lastiği hangi özellikte olması gerektiğini kavrayın. Kışın karda ve buzlu yollarda fren ve çekiş yönünden yeterli, kışın kuru ve ıslak zemindeki performansı yaz lastiğinin performansına en yakın verimi sağlayan lastiktir.

5. Kış lastiğinin üç temel özelliğini derecelendiren etiketlerin ne anlama geldiğini öğrenin. Yasal olarak tüm kış lastiklerinde aşağıdaki üç özelliği barındıran etiketlerinin bulunması zorunlu kılınmıştır.

  • Yuvarlanma Direnci (Yakıt Tüketimi) : A,B,C,D,E,F,G (A:en iyi G:En kötü)
  • Islak yolda tutunma ( Fren mesafesi): A,B,C,D,E,F,G (A:en iyi G:En kötü)
  • Gelecekteki mevzuatlara göre Gürültü: ): Düşük )):Sağlıyor ))):Yüksek
  • Bu etiketin olmadığı kış lastiklerini kesinlikle almayın.

6. Kış lastiğinin hangi hava koşullarında takıldığını öğrenin. Hava sıcaklığının 7 derece altına düştüğü zamanlarda kar olsun ya da olmasın aracınıza kış lastiğinin kesinlikle takılması gerekir. Kış lastiklerinizi yazın kullanırsanız lastiğinizde aşınmalar olacaktır. Bu yüzden kışın istediğiniz verimi artık o kış lastiğinden alamazsınız. Kış lastiğinin desen ve malzemesi yaz lastiğinden farklı olduğundan ekstra ses yapacağından yazın rahatsız edici olabilir. Kesinlikle kış lastiklerinizi güneş gören yerlerde saklamayın. Çatlaklar oluşabileceğinden yine kışın maksimum verim alamazsınız.